Suplimente

Care sunt proprietatile magneziului?

25.11.2022

Care sunt proprietatile magneziului?

Care sunt proprietatile magneziului? Magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. Concret, exista o legatura directa intre echilibrul psihic al unei persoane si cantitatea de Magneziu prezenta in organism.

Iata cateva dintre cele mai importante reactii si procese:

  • Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor. Magneziul ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si are un rol insemnat in prevenirea diabetului zaharat. Concret, acest mineral ajuta la eliberarea de insulina in organism pentru a contracara cantitatea de zaharuri din sange. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta aceasta boala cronica este mai scazut in randul persoanelor care au in corp cantitatea corecta de Magneziu. In plus, magneziul are si o contributie majora in procesul de transformare a zaharului in energie.
  • Reglarea tranzitului intestinal si a digestiei – asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Practic el ajuta la reglarea tranzitului intestinal si este esential in combaterea constipatiei.
  • Cresterea densitatii osoase. Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor, celule responsabile de formarea de tesut osos. Altfel spus, forta danturii, a maxilarului, rezistenta molarilor, premolarilor, a femurului, este strans corelata cu cantitatea de Magneziu fixata in oase. Totodata, persoanele care nu au carente de magneziu au sanse mai mici de a suferi de osteoporoza. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.
  • Imbunatatirea respiratiei. Unele studii au aratat ca exista o legatura directa intre carenta de magneziu si dezvoltarea astmului sau a altor afectiuni respiratorii. Explicatia e simpla. Magneziul ajuta la miscarea corecta a muschilor intercostali si atunci cand apar carente de la acest mineral, apar blocaje si obstructii ale aparatului respirator.
  • Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu si potasiu in membranele celulare. Prin aceasta actiune, magneziul combate acumularea de calciu si potasiu la nivelul muschilor, sustinand buna functionare a sistemului muscular.
  • Contracararea oboselii si a starilor de extenuare. Magneziul ajuta la mentinerea unui nivel de energie optim si mentinerea unui echilibru cerebral. Ajuta la sinapsele neuronale si elimina starile de stres, anxietate, oboseala.

Care este rolul magneziului in organism?

Cantitatea de Magneziu de care are nevoie corpul nostru zi de zi poate fi cuprinsa in 4 lingurite cu varf (cam 400 de mg). Ca si prezenta in organism, acest mineral se afla pe locul 4 dupa Fier, Calciu si Carbon. Ca si raspandire, doar 1% din cantitatea de Magneziu se afla in sange. Restul il gasim oase, interiorul celulelor musculare, in ficat si inima.

Magneziul este esential pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Un nivel scazut al magneziului in organism este asociat cu importante afectiuni cardiovasculare. Printre care: hipertensiune arteriala, tulburari ale ritmului cardiac (aritmii cardiace), angina pectorala, infarct miocardic, hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie si insuficienta cardiaca congestiva. In plus Magneziu mai are si alte roluri in corpul uman precum:

  • Adjuvant in cazul starilor si dezechilibrelor mentale precum stari depresive, stari anxioase;
  • Creste rezistenta fizica prin reglarea contractiilor musculare si eliminarea spasmelor;
  • Combate inflamatiile de la nivelul articulatiilor si nu numai;
  • Previne migrenele prin reglarea anumitor procese neurologice;
  • Ajuta la contractia muschilor interstitiali;
  • In plus acest mineral este esential in cazul femeilor insarcinate pentru ca ajuta la eliminarea preeclampsiei. Acea stare patologica la femeile gravide dupa a 20-a saptamana de sarcina, care se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale si eliminarea de proteine vitale prin urina.

Vitamina B6

Vitamina B6 ajuta la absorbtia magneziului, de aceea, pentru rezultatele cele mai bune, cei doi nutrienti trebuie asociati. Simptomele deficitului de magneziu sunt: agitatia, anxietatea, slabiciunea sau bataile neregulate ale inimii.

Vezi alimente bogate in magneziu »

Balkan Pharmaceuticals MAGNEZIU+VIT. B6contine magneziu si vitamina B6 intr-o proportie optima, pentru o absorbtie ridicata in organism.

Recomandat pentru: combaterea stresului, relaxarea musculaturii, reglarea somnului, fixarea calciului.

magneziuvit-b6

magneziuvit-b6

Complexul nostru de Magneziu + Vitamina B6 cu absorbție rapidă ajută la ameliorarea crampelor musculare, susține recuperarea post antrenament și te poate ajuta să începi ziua calm, relaxat și revigorat.
Magneziul este un nutrient esențial, un electrolit cu rol cheie în cadrul a numeroase funcții vitale ale organismului. M...

Folosim cookie-uri pentru a ne îmbunătăți serviciile și pentru a oferi utilizatorilor o experiență de navigare mai bună. Dacă rămâneți pe site-ul nostru, exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.