Alimentație

Gustul si alimentatie sanatoasa

25.11.2022

Gustul si alimentatie sanatoasa

Pentru majoritatea dintre noi, gustul este primul factor care ne ghideaza alegerile alimentare.

Mancatul sanatos este gresit asociat cu lipsa gustului, cu diete restrictive si fade. Gustul nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa.

Rolul gustului in alimentatia sanatoasa

Mancarea nu doar ne hraneste, este si una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Oricat de bine echilibrata ar fi alimentatia noastra, nu este sustenabila daca ii lipseste gustul si daca excludem in totalitate alimentele care ne plac. Atat timp cat ne luam energia necesara zilnic preponderent din alimente nutritive (cereale integrale si produse pe baza de cereale, fructe, legume, nuci si seminte, lactate, oua, peste, carne), portiile mici din alimentele care ne plac cel mai mult (dulciuri, produse sarate sau bogate in grasimi) sunt acceptate.

“Gusturile nu se discuta”, dar se pot educa. Comportamentul alimentar al copiilor si gemenilor a fost mult studiat, ajungandu-se la concluzia ca mediul social influenteaza mai mult preferintele alimentare decat genele. Copiii deprind obiceiurile alimentare ale familiei. Daca toata lumea uraste broccoli intr-o familie, acest lucru nu este genetic, este strict o preferinta formata de diverse preconceptii despre gustul acestei legume.

Educarea gustului

Cu putin efort si in mod progresiv, preferintele alimentare se pot schimba. Chiar daca preferi cartofii prajiti, fripturile, tocanitele, iar salata era doar de decor, nu inseamna ca nu poti sa te educi sa iti placa salatele.

Adoptarea unei alimentatii sanatoase se face treptat, nu de la o zi la alta sau “de luni”. Incluzand treptat alimente mai nutritive si scazand cantitatea si frecventa celor mai putin sanatoase, se vor forma obiceiuri alimentare noi. in timp, salatele vor deveni felul principal al unei mese si iti va fi chiar pofta de o salata dupa cateva zile in care ai mancat preparate mai consistente. Poate vi s-a intamplat ca dupa o calatorie in care v-ati rasfatat cu cele mai delicioase preparate traditionale, sa ravniti dupa un meniu mai usor cu multe salate si fructe. si asta nu pentru ca doriti sa dati jos cele doua kilograme acumulate in concediu, ci pentru ca organismul va cere ceva mai usor, ceva cu care l-ati obisnuit.

Gustul si starea de bine

Starea de bine dupa o masa este asigurata de trei factori importanti: compania, gustul si valoarea nutritiva a alimentelor. O companie buna la masa poate transforma chiar si modul in care percepem gustul mancarii. Echilibrul dintre gust si valoarea nutritiva este esential, iar acum ne este din ce in ce mai usor sa obtinem acest echilibru cu ajutorul multitudinii de retete care propun versiuni mai sanatoase ale preparatelor obisnuite.

De ce este nevoie? De putin timp pentru a constientiza ce ne place cu adevarat, la ce putem renunta si ce putem transforma in variante mai sanatoase in meniul nostru.

Folosim cookie-uri pentru a ne îmbunătăți serviciile și pentru a oferi utilizatorilor o experiență de navigare mai bună. Dacă rămâneți pe site-ul nostru, exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.