Suplimente

Tot ce trebuie să știți despre Nutriția Sportivă și specificul ei în Republica Moldova

12.08.2024

Tot ce trebuie să știți despre Nutriția Sportivă și specificul ei în Republica Moldova

Introducere

Trăim timpuri ale tehnologiilor informaționale, ale descoperirilor și ale inovării accelerate, o eră a modului sănătos de viață și a fitnessului, în care, indiscutabil, un loc central îi este rezervat Nutriției Sportive. Alimentația diversificată și echilibrată este o condiție de bază a sănătății generale a organismului uman, iar suplimentarea corectă și sistematică cu nutrienții potriviți constituie una dintre determinantele-cheie în atingerea performanțelor fizice și sportive. În cele ce urmează, vom încerca să explorăm împreună aspectele fundamentale ale Nutriției Sportive, pornind de la definirea conceptului în sine și continuând cu sfaturi practice privind alegerea produselor de calitate, cu accent pe particularitățile pieței din Republica Moldova.

Ce reprezintă, de fapt, Nutriția Sportivă?

Am putea spune că organismul nostru nu este nimic altceva decât o mașinărie biologică ce funcționează neîncetat pe tot parcursul vieții și are nevoie continuă de combustibil, materie primă și consumabile. În cazurile când alegem să fim activi, să practicăm sportul și să expunem corpul antrenamentelor istovitoare și solicitante, o alimentație sportivă, orientată pe rezultate, devine imperativ necesară, iar pe alocuri – chiar vitală. Nutriția Sportivă reprezintă un grup de suplimente formulate și omologate corespunzător, care furnizează organismului componentele necesare pentru dezvoltarea fizică durabilă și obținerea performanțelor sportive, incluzând proteinele, carbohidrații (glucidele), grăsimile (lipidele) și microelementele. Dacă ați decis să faceți sport, inclusiv de performanță, alegerea unor suplimente alimentare de calitate reprezintă cheia dvs. spre succes. 

Pentru a vă ajuta la selectarea suplimentelor potrivite și a putea separa mai ușor „grâul de neghină”, în condițiile unei piețe cu o diversitate enormă de asemenea produse, vă vom prezenta niște pași necesari de parcurs, vom aborda aspecte ce țin de certificare și de standardele de calitate ale nutriției sportive.

Cum să facem alegerea corectă?

Pentru început, dacă doriți să faceți cu adevărat alegeri inspirate, trebuie să analizați compoziția produsului, lista de ingrediente active și de aditivi alimentari, cantitatea oferită de nutrienți și puritatea acestora, după care să raportați cele aflate la restul produselor cu aceeași destinație și/sau acțiune. Evitați produsele care includ aditivi artificiali în exces (coloranți, arome și îndulcitori), precum și alte componente ajutătoare, cu potențial toxic sau alergen. 

A doua etapă ar fi evaluarea profilului nutrițional al suplimentului, valoarea biologică a proteinelor, atunci când e vizată alegerea unui produs proteic și conținutul de calorii pentru a evita deficitul sau surplusul caloric, în funcție de obiectivul propus. 

Un alt aspect important este certificarea și acreditarea suplimentului. Este necesar ca acesta să fie produs conform standardului ISO 22000, care se referă la managementul siguranței alimentare. Dacă este marcat cu sigla GMP (Good Manufacturing Practice), înseamnă că a fost produs în facilități care asigură calitatea și siguranța procesului de fabricație. În caz că ați decis să optați pentru produse bazate pe ingrediente de origine organică, asigurați-vă că acestea sunt certificate ca atare.

Calitatea înaltă a nutriției sportive poate fi garantată și de originea produsului sau a substanțelor active conținute. Unele țări impun niște condiții mai riguroase privind calitatea, în timp ce altele sunt mai indulgente la acest capitol. Marca suplimentului sau a ingredientelor utilizate poate oferi, de asemenea, informații despre calitatea produsului final.

Autenticitatea suplimentului alimentar, de cele mai multe ori, este trădată de modul de executare a ambalajului, de măsurile și nivelurile de protecție împotriva produselor contrafăcute, dar și de proveniența acestuia – punctul de comercializare, de unde articolele de nutriție sportivă pot fi procurate. Nu toate magazinele duc o activitate axată mai întâi de toate pe sănătatea consumatorului și satisfacția finală a acestuia de suplimentele sportive primite și pot manifesta trăsături machiavelice, punând profitul în capul mesei.

Consultarea unui medic sau nutriționist vă va economisi considerabil din timp și bani atunci când intenționați să alegeți nutriția sportivă potrivită dvs. și necesităților individuale. Un specialist în domeniu este dispus oricând să vă ajute dacă nu sunteți îndeajuns familiarizat cu lumea complexă și variată a acestor produse wellness. Desigur, nu putem neglija contribuția internetului la popularizarea și creșterea consumului unor suplimente alimentare de o anumită marcă. Drept surse, relativ bune, de informare privind nutriția sportivă pot servi portalurile și blogurile de profil, dar și platformele social-media, cu comunitățile și grupurile lor, axate pe fitness și alimentație sănătoasă.

Nu în ultimă instanță, trebuie să luăm în considerare și prețul, care nu neapărat este stabilit în strictă concordanță cu nivelul de calitate și eficiență a articolului de nutriție sportivă. Mai scump nu întotdeauna înseamnă mai bun și viceversa, deși de cele mai dese ori, dacă e să vorbim despre producătorii și comercianții dedicați și onești, regula rămâne totuși valabilă.

Clasificare generală, mituri și confuzii privind Nutriția Sportivă

În continuare, vă vom prezenta, succint, principalele tipuri de nutriție sportivă, de la suplimente proteice la batoane energizante și vitamine specializate, iar, ulterior, vom demonta miturile și informațiile eronate, care circulă în jurul acestei teme.

Suntem ceea ce mâncăm – o arată și numeroasele studii, care au identificat legături între tradițiile alimentare și moștenirea genetică acumulată de indivizii anumitor comunități sau chiar popoare întregi de-a lungul evoluției lor. În general, componenții alimentari necesari dezvoltării și funcționării organismului nostru se împart în două grupuri de bază, cu denumirea de macro- și micronutrienți. Primii, care includ proteinele, carbohidrații, lipidele, fibrele vegetale și apa, au o pondere mai mare în alimente și, totodată, în marea lor parte pot fi sintetizați în organism atunci când apare o astfel de necesitate, pe când cei din urmă îi putem obține exclusiv din hrana bogată în acești constituenți fundamentali, care înglobează vitaminele, mineralele, precum și o parte din aminoacizii esențiali și acizii grași. De cele mai multe ori, oamenii activi și cei care practică sportul se confruntă cu insuficiențe nutriționale, dat fiind faptul că efortul fizic implică necesitatea unui consum sporit de micro- și macronutrienți pentru menținerea nivelului înalt al performanței, chiar și din cei ce pot fi sintetizați de organism, dar care nu reușesc să rezulte în timp util și cu cheltuieli energetice minimale. Nutriția Sportivă este „veriga trofică” care vine să întregească și să consolideze lanțul de alimentare pentru obținerea rezultatelor fizice dorite. În funcție de obiectivul urmărit, indiferent de forma și varianta de realizare a suplimentelor sportive, ele pot fi clasificate și divizate în felul următor:

  1. Nutriție pentru Energie și Performanță:
    • Carbohidrați: pentru energie rapidă și de lungă durată
    • Băuturi izotonice: pentru rehidratare și reîncărcare rapidă cu electroliți
    • Cafeina: pentru creșterea vigilenței și ameliorarea performanței.
  2. Nutriție pentru Construirea Masei Musculare:
    • Proteine (prafuri proteice, batoane): pentru repararea și creșterea masei musculare
    • Creatina: pentru îmbunătățirea performanței în exerciții de scurtă durată și de mare intensitate
    • BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat): pentru sprijinirea recuperării musculare.
  3. Nutriție pentru Pierderea în Greutate și Definire:
    • Suplimente termogenice: pentru accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor
    • Înlocuitori de masă cu conținut scăzut de calorii: pentru controlul aportului caloric
    • Suplimente cu fibre: pentru a ajuta la controlul apetitului și la sațietate.
  4. Nutriție pentru Recuperare:
    • Suplimente cu electroliți: pentru reechilibrarea nivelului de electroliți după antrenamente intense
    • Proteine cu absorbție lentă (ex. Cazeină): pentru recuperare musculară pe parcursul nopții
    • Antioxidanți: pentru a combate stresul oxidativ și inflamația.
  5. Nutriție pentru Sănătate Generală și Susținere:
    • Vitamine și minerale: pentru menținerea sănătății generale și compensarea deficitelor nutriționale
    • Omega-3 și acizi grași esențiali: pentru sănătatea inimii și a articulațiilor
    • Proteine din plante: pentru sportivii vegetarieni sau vegani.

În lumea sportului, nutriția corectă este crucială pentru  performanță și recuperare. Totuși, înconjurată de mituri și informații eronate, nutriția sportivă poate deveni un teren confuz pentru atleți și entuziaști. Vom explora și vom demonta câteva dintre cele mai comune mituri, folosind o abordare axată pe cercetări și studii actuale.

Mitul #1: Proteinele în Exces = Mai Multă Masă Musculară

Popularitatea proteinelor în rândul sportivilor a atins un nivel aproape mitic. Se crede că utilizarea excesivă a proteinelor duce automat la o creștere musculară mai rapidă. Totuși, anumite studii, cum ar fi cele realizate de Stuart M. Phillips și Luc J. C. Van Loon, ale căror concluzii au fost publicate în articolul „Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation” din „Journal of Sports Sciences” (2011), indică faptul că organismul nostru are o limită în ceea ce privește cantitatea de proteină pe care o poate utiliza efectiv. Consumul excesiv nu doar că este ineficient, dar poate pune presiune suplimentară pe rinichi.

Mitul #2: Suplimentele „Magice”

Lumea suplimentelor este plină de promisiuni tentante: pilule și prafuri care pot înlocui o dietă echilibrată și antrenamentul. Realitatea este însă că nu există substituenți magici pentru o nutriție corectă și pentru efortul fizic. Performanța de top se bazează pe alimentație echilibrată, hidratare adecvată și un regim de antrenament bine pus la punct.

Mitul #3: Carbohidrații sunt Dușmanii

Într-o eră în care dietele low-carb sunt la modă, carbohidrații sunt adesea etichetați ca fiind inamicii siluetei. Studii precum cele ale lui Asker E. Jeukendrup, detalii despre care puteți găsi în publicația „Carbohydrate intake during exercise and performance” din apariția periodică  „Nutrition” (2004), arată însă că, de fapt, carbohidrații sunt esențiali, mai ales pentru sporturile de anduranță, oferind energie și sprijinind recuperarea musculară.

Mitul #4: Hidratarea Excesivă

Hidratarea este vitală, dar, ca în multe aspecte ale vieții, și aici există un echilibru necesar de găsit. Hidratarea excesivă poate conduce la hiponatremie, o afecțiune serioasă. Trebuie să fim atenți la câtă apă consumăm, inclusiv în cazul administrării suplimentelor sportive. Ascultarea corpului și consumul de lichide în funcție de semnalele de sete rămâne cel mai bun ghid.

Mitul #5: Fereastra Anabolică de 30 de Minute

Mulți cred că există o fereastră de 30 de minute imediat după antrenament, când consumul de proteine și carbohidrați este crucial. Cercetări recente, inclusiv studiul lui Brad Jon Schoenfeld, Alan Albert Aragon și James W. Krieger, prezentat în articolele „Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window?” și „The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis”, publicate în editorialul „Journal of the International Society of Sports Nutrition” (2013), sugerează că această fereastră poate fi, de fapt, mai largă, oferind flexibilitate în planificarea meselor post-antrenament.

Mitul #6: Dietele Extreme sunt Cele mai bune

Fie că vorbim despre keto, veganism sau alte practici și regimuri alimentare extreme, nu există o singură dietă, ideală pentru toți sportivii. Nutriția trebuie să fie individualizată și echilibrată, adaptată nevoilor specifice ale fiecăruia.

În afară de aceste mituri, asupra nutriției sportive mai planează o serie de confuzii, precum că proteinele Whey (cele din zer) îngrașă, suplimentele sportive cresc puterea și masa musculară chiar și în lipsa efortului fizic, consumul acestora este însoțit de mai multe reacții adverse, care pun în pericol sănătatea rinichilor și a ficatului etc. Adevărul este că analizele și studiile de profil au dezmințit aceste percepții eronate, care au derutat de-a lungul timpului mai multă lume capabilă de o cu totul altă performanță și au demonstrat că utilizarea rațională a nutriției sportive poate aduce doar utilitate și beneficii, deoarece nutrienții livrați de această clasă de produse sunt naturali și, în mare parte, sunt produși chiar de propriul nostru corp, însă nu întotdeauna în cantitățile necesare unei dezvoltări fizice durabile și sănătoase, care să servească la atingerea întregului potențial.

Particularități de administrare a Nutriției Sportive

        Sigur că trebuie să privim totul în ansamblu, astfel că și timpii de administrare a suplimentelor au o mare însemnătate pentru obținerea randamentului maximal de la întrebuințarea lor. Momentul consumului de nutrienți sportivi poate varia în funcție de tipul de exercițiu și de obiectivele individuale. De exemplu, consumul de proteine și carbohidrați imediat după antrenament poate ajuta la recuperarea musculară, în timp ce un aport de carbohidrați înainte de antrenament poate oferi energia necesară.

        Fiecare dintre noi are caracteristici fiziologice unice, datorate moștenirii genetice și deprinderilor formate într-un mediu dat de existență și activitate. De aici și apare necesitatea unei abordări individualizate atunci când decidem să optăm pentru produse de nutriție sportivă. Este important să fie ajustat aportul de nutrienți în funcție de specificul activității fizice, intensitatea antrenamentelor, tipul corpului și obiectivele propuse. Consultarea unui nutriționist sau a unui antrenor personal vă poate oferi îndrumări personalizate și eficiente, care vor corespunde cât mai bine nevoilor și sarcinilor concrete. 

Nutriția Sportivă pentru Atleți

Sportivii profesioniști necesită o dietă specială, axată pe recuperarea rapidă și maximizarea performanței. Aceasta presupune un echilibru între macronutrienți și micronutrienți, adaptat nevoilor specifice. Suplimentele alimentare sunt cele mai indicate soluții pentru completarea dietei și asigurarea unei nutriții optime înainte, în timpul și după antrenamente. Lucrarea „Sports Nutrition: A Handbook for Professionals” a Academiei de Nutriție și Dietetică ar fi cea mai indicată sursă pentru aprofundarea acestui subiect. În lucrare, autorii descriu detaliat necesitățile nutriționale particulare, punând un accent deosebit pe importanța unei abordări sistemice în viața și activitatea atleților care tind să obțină rezultate remarcabile, să îmbunătățească și să-și mențină condiția fizică.

Tipul de sport practicat dictează, de asemenea, necesitatea preluării unui regim alimentar anume, cu mese și suplimente bogate în anumiți nutrienți. Dieta unui atlet de anduranță, cum ar fi un maratonist, va include mai mulți carbohidrați pentru energie de lungă durată, pe când dieta unui halterofil va pune accentul pe proteine pentru dezvoltarea și repararea musculară. Un înotător se poate concentra pe o dietă bogată în carbohidrați și proteine pentru a susține antrenamentele lungi și intense. În schimb, un gimnast poate avea nevoie de o dietă mai controlată caloric, care să-i pună la dispoziție elemente de nutriție în proporții dense, pentru a menține greutatea corporală optimă și musculatura bine definită. Un șir de astfel de exemple, însoțite de sfaturi și recomandări concrete, ce țin de hrană și suplimentare alimentară, veți putea afla consultând lucrarea „Nutrition for Sport and Exercise” de Marie Dunford și J. Andrew Doyle.

Nutriția Sportivă pentru Creșterea Masei Musculare

Pentru o creștere eficientă a masei musculare, este esențială o combinație de proteine de înaltă calitate, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Proteinele sunt cruciale pentru repararea și construirea țesutului muscular, carbohidrații furnizează energia necesară pentru antrenamente intense, iar grăsimile sănătoase susțin funcțiile hormonale și generale ale corpului. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează totul, am putea compara fiecare priză de alimente și suplimente alimentare cu un tablou pe care îl pictăm meticulos pentru a ne sculpta silueta. Proteinele, aceste blocuri de construcție ale musculaturii, sunt precum pensulele indispensabile procesului creativ. Carbohidrații, sursa supremă de energie, sunt ca pânza pe care pictăm, în timp ce grăsimile sănătoase sunt culorile care adaugă profunzime și vitalitate tabloului în ansamblu.

Firește că toți acești compuși pot fi obținuți în mod natural, din alimente, însă odată cu utilizarea și consumul suplimentelor special formulate, devine mult mai ușoară dozarea lor optimă și atingerea raportului ideal pentru obținerea rezultatului suprem.

Alături de un program de antrenament bine structurat, o dietă echilibrată, bogată în calorii și nutrienți, este vitală. Mesele regulate, bogate în proteine și carbohidrați, înainte și după antrenament, poate ajuta la optimizarea recuperării și creșterii musculare. Există o sumedenie de suplimente alimentare menite să pregătească organismul înainte de a fi supus antrenamentelor și destinate recuperării post-efort. Trebuie doar potrivite și integrate armonios în dieta alimentară zilnică, iar creșterea mușchilor și reliefarea lor nu se vor lăsa mult așteptate.

Nutriția Sportivă pentru Începători

Pentru cei noi în lumea fitnessului, este esențial să înceapă cu o dietă echilibrată și deprinderea unor obiceiuri sănătoase și sustenabile pe termen lung. Mesele trebuie să fie regulate și să includă multe fructe, legume, proteine slabe, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Hidratarea suficientă înainte, în timpul și după antrenamente este extrem de importantă. Includerea suplimentelor se va face treptat, odată cu intensificarea sesiunilor de sport. Nu toate suplimentele sunt necesare și pot fi parte a nutriției sportive pentru începători. Accentul se va pune, în mod prioritar, pe cele esențiale, cum ar fi proteinele și multivitaminele. Consumul regulat a unui shake proteic post-antrenament va ajuta la recuperarea și creșterea masei musculare, mai ales după antrenamentele de forță. Pentru a asigura aportul necesar de vitamine și minerale, în special dacă dieta nu este destul de variată, se va apela la suplimentele cu vitamine și minerale. Consumul de carbohidrați cu 30-60 de minute înainte de antrenament va asigura organismul cu energia necesară. Aceștia pot fi sub formă de fructe, batoane energetice sau chiar un shake de carbohidrați. Suplimentele cu creatină pot fi luate în orice moment al zilei, dar unii aleg să-l consume post-antrenament pentru a beneficia de creșterea fluxului sanguin spre mușchi, ceea ce poate ajuta la o mai bună absorbție. Aminoacizii cu lanț ramificat sau așa zisele BCAA-uri se pot administra înainte, în timpul sau după antrenament pentru a reduce oboseala musculară și pentru a sprijini recuperarea. În cazul suplimentelor pe bază de Omega-3 nu există constrângeri de timp – când și în care moment al zilei ar trebui administrate, dar e preferabil de a fi luate în timpul meselor pentru a facilita absorbția. Drept sursă solidă de inspirație pentru începătorii din lumea sportului, ar putea servi cartea „Sports Nutrition for Young Athletes” a renumitei nutriționiste britanice Anita Bean, în care autoarea se expune asupra subiectului nutriției sportive într-o manieră accesibilă și bazată pe dovezi. 

Nutriția Sportivă pentru Femei

Femeile au nevoi nutriționale unice, influențate de factori precum ciclul menstrual și densitatea osoasă. O abordare comprehensivă a acestui subiect, dintr-o perspectivă deosebit de valoroasă, este prezentată în lucrarea „Roar: How to Match Your Food and Fitness to Your Female Physiology for Optimum Performance, Great Health, and a Strong, Lean Body for Life” de Stacy T. Sims, o cercetătoare și expertă recunoscută în domeniul fiziologiei sportive și nutriției, specializată în fiziologia feminină. Nutriția sportivă selectată trebuie să corespundă acestor particularități specifice organismului feminin. Indiferent dacă sunt sportive sau pur și simplu persoane active, care practică multă mișcare și tind să slăbească, proteinele sunt de neînlocuit pentru menținerea și creșterea masei musculare, în timp ce aminoacizii și BCAA susțin recuperarea musculară și reduc oboseala în cazurile de deficit caloric. Proteinele nu îngrașă, ba din contra, ajută la slăbitul sănătos. Deosebit de utile pentru reprezentantele sexului frumos se dovedesc a fi arzătoarele de grăsimi care stimulează metabolismul și ajută la gestionarea greutății, dar este important să le alegem pe cele cu ingrediente naturale și să le evităm pe cele care au la bază stimulente excesive. Este esențială combinarea lor cu o dietă echilibrată și un program regulat de exerciții fizice. Cât ține de vitamine și minerale, fierul este crucial pentru femei, în special pentru cele aflate în perioada fertilă, pentru a compensa pierderile periodice datorate ciclului menstrual. Calciul și vitamina D sunt importante pentru sănătatea osoasă, în timp ce vitaminele B, în special acidul folic, sunt esențiale pentru energia, balanța hormonală și sănătatea generală. Deosebit de benefic se răsfrânge asupra corpului feminin și utilizarea suplimentelor proteice cu colagen. Acestea susțin sănătatea pielii, a părului și a articulațiilor, fiind extrem de populare în rândul femeilor din cauza utilității lor estetice. Suplimentele cu colagen pot fi o opțiune valoroasă pentru femei, mai ales în contextul unui stil de viață activ. În consecință, e de înțeles că dieta unei sportive ar trebui să fie personalizată în funcție de obiective – creșterea masei musculare, îmbunătățirea rezistenței, slăbit sau menținerea unei greutăți sănătoase.

De unde să Achiziționăm produse de Nutriție Sportivă în Moldova

Piața internă a țării vă poate pune la dispoziție nutriție sportivă de la cele mai renumite branduri și chiar suplimente create de producători locali de încredere, precum este compania Balkan Pharmaceuticals. Dacă ne-am hotărât pentru care producător sau suplimente alimentare ale acestuia optăm, este important să fim vigilenți de unde facem rost de ele. În Moldova, există o varietate de magazine online și puncte fizice de comercializare a nutriției sportive. Acestea oferă o gamă largă de produse, de la suplimente proteice la vitamine și minerale.

Vă prezentăm un minitop al platformelor de unde puteți comanda nutriție sportivă, cu recenzii pozitive din partea consumatorilor: 

  1. Balkanpharmnutrition.md: Un magazin online axat pe produse de sănătate care oferă o gamă largă de suplimente nutritive pentru sportivi, dar și pentru alte categorii de persoane. Punctele forte sunt varietatea mare de produse, inclusiv proteine, vitamine, minerale și suplimente pentru anduranță la prețuri de producător, precum și personalul calificat, care este gata să ofere, la cerere, consultații consistente și profesioniste. 
  2. Sportpitt.md: Platformă de vânzări, specializată în comercializarea suplimentelor nutritive, accesoriilor și echipamentelor pentru fitness. Se remarcă prin calitatea înaltă a produselor și a serviciilor prestate.
  3. Sportmarket.md: Este cunoscut pentru oferirea unei selecții de produse de înaltă calitate. Pe acest site puteți găsi informații valoroase despre nutriție și fitness.
  4. Shop.bigsport.md: O rețea de săli de fitness care propune o varietate de suplimente destinate slăbitului, tonifierii, creșterii masei musculare și reliefării ei. 
  5. Powerteam.md: Această platformă este apreciată pentru prețurile competitive și gama variată de produse. Oferă, de asemenea, sfaturi utile pentru alegerea suplimentelor potrivite.
  6. Suplimente.md: Un magazin online, care oferă mai multe produse pentru sănătate, cu un ușor accent pe cele pentru culturism și fitness, având în stoc o gamă largă de proteine, aminoacizi și alte suplimente.

Pentru a nu da greș atunci când alegem furnizorul, vom opta pentru un magazin care propune un sortiment bogat de suplimente, inclusiv proteine, aminoacizi, vitamine și minerale, adaptate diferitelor nevoi sportive. Trebuie să verificăm proveniența și calitatea produselor, dacă acestea dispun de certificările corespunzătoare și se bucură de recenzii pozitive din partea consumatorilor. Este esențial ca magazinul să ofere informații detaliate despre ingrediente și sursa lor de proveniență. Un vânzător bun va oferi întotdeauna suport pentru clienți și va răspunde prompt la întrebări sau neclarități. Nu în ultimă instanță, ne vom strădui să identificăm furnizorii care oferă opțiuni de livrare flexibile și rapide.

Concluzii

În baza celor menționate mai sus, conchidem că echilibrul corect între proteine, carbohidrați și grăsimi, alături de hidratarea adecvată și suplimente, poate face diferența. Este important ca fiecare sportiv să își ajusteze nutriția în funcție de nevoile individuale, tipul de sport practicat, intensitatea antrenamentelor și obiectivele personale. Indiferent de activitatea sportivă aleasă, secretul e în calitate, nu în cantitate – este deviza fundamentală valabilă și pentru consumul de suplimente, imperativă, mai ales, pentru cei aflați abia la început de cale. Folosirea nutriției sportive necesită a fi una moderată, deoarece dieta trebuie să rămână principalul furnizor de nutrienți vitali. Cert este că fiecare persoană reacționează în felul său la diferite suplimente. Este imperativ să ne ascultăm corpul pentru a ajusta nutriția conform nevoilor individuale. Piața suplimentelor din Republica Moldova este doldora de astfel de produse, care răspund oricărei necesități. Dacă decidem în favoarea utilizării nutriției sportive pentru a ne spori performanța, important este să alegem un producător sau un vânzător de încredere, gata să-și asume responsabilitatea pentru orice neconformitate și să ofere toate garanțiile necesare. Vom selecta, în primul rând, suplimente de înaltă calitate, preferabil recomandate de către un nutriționist sau un antrenor cu experiență.

Acestea fiind relatate, vă urăm bun venit și mult succes pe tărâmul Nutriției Sportive și vă îndemnăm să luați aminte la povața renumitului proverb latin: „Mens sana in corpore sano” – „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.

Dacă v-a plăcut articolul nostru și îl considerați util, nu ezitați să dați like, share și să-l distribuiți pentru a putea fi de folos cât mai multor oameni!

Surse bibliografice:

  1. Articolul „Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation” de Stuart M. Phillips și Luc J. C. Van Loon. Disponibil: https://doi.org/10.1080/02640414.2011.619204;
  2. Articolul „Carbohydrate intake during exercise and performance” de Asker E. Jeukendrup. Disponibil: https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.017;
  3. Articolul „Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window?” de Brad Jon Schoenfeld și Alan Albert Aragon. Disponibil: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-5;
  4. Articolul „The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis” de Brad Jon Schoenfeld, Alan Albert Aragon și James W. Krieger. Disponibil: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-53;
  5. Cartea „Nutrition for Sport and Exercise” de Marie Dunford și J. Andrew Doyle, editura Cengage Learning, 2014.
  6. Cartea „Roar: How to Match Your Food and Fitness to Your Female Physiology for Optimum Performance, Great Health, and a Strong, Lean Body for Life” de Stacy T. Sims și Selene Yeager, editura Rodale, 5 iulie 2016.
Folosim cookie-uri pentru a ne îmbunătăți serviciile și pentru a oferi utilizatorilor o experiență de navigare mai bună. Dacă rămâneți pe site-ul nostru, exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.